Wat is een codicil?

Een codicil is een alternatief voor een testament, waarin je vaststelt wie je erfgenamen zijn. Om een codicil op te stellen heb je geen notaris nodig, maar er zijn wel een paar regels aan verbonden om het document rechtsgeldig te maken. Een codicil kun je zelf opstellen. Een codicil is een handgeschreven document waarin je bijvoorbeeld beschrijft:

  • wat je wensen zijn voor de begrafenis of crematie;
  • wie een bepaald sieraad krijgt, een speciaal boek of een meubel.

Je moet heel nauwkeurig omschrijven om welk voorwerp of meubel het gaat. En wie het krijgt. Verzamelingen of spullen die niet tot de inboedel behoren (zoals een auto en geld) kun je niet via een codicil nalaten. Dat kan alleen in een testament.

 

Eisen aan een codicil

Een codicil is wettelijk geldig als het voldoet aan de volgende eisen:

  • het document is met de hand geschreven;
  • elke pagina van het document is ondertekend;
  • er staat een datum op het document.

 

Codicil bij een notaris

Jouw codicil kun je gewoon thuis bewaren. Het nadeel is dat het dan misschien niet wordt gevonden, of te laat. Ook bestaat het gevaar dat jouw codicil wordt weggemaakt door iemand die niet blij is met je laatste wens. Je codicil kun je ook in bewaring geven bij een notaris. Laat jouw erfgenamen weten dat je een codicil hebt opgesteld en welke notaris het bewaart. Een notaris zoekt niet uit zichzelf contact met de nabestaanden.

 

Waarom zou ik een codicil opstellen?

In tegenstelling tot een testament, dat meestal pas wordt ingekeken na de begrafenis, kan je in een codicil je wensen met betrekking tot de begrafenis opschrijven (gasten, muziek, begraven of cremeren, etc.). In een testament kan hier vaak ook wel rekening mee gehouden worden, maar omdat een testament vaak pas na het afscheid boven tafel komt, is niet zeker dat jouw nabestaanden wisten wat jouw wensen waren. Als je jouw wensen omtrent het afscheid opschrijft in een codicil en je nabestaanden vertelt waar ze het codicil kunnen vinden, is het waarschijnlijker dat jouw wensen voor het afscheid zullen worden nageleefd. 

Daarnaast is een codicil laagdrempelig. Mocht je bijvoorbeeld kunst verzamelen en kunstwerken aan specifieke personen of instellingen willen nalaten, dan kan een codicil een uitkomst zijn. Een codicil kun je namelijk zelf opnieuw maken, waardoor eventuele nieuwe aankopen makkelijker meegenomen kunnen worden. 

 

Nadelen codicil ten opzichte van een testament:

  • Je kan in een codicil alleen bepaalde bezittingen nalaten (boeken, meubels, sieraden etc.). Grote/ kostbare bezittingen zoals een auto of een huis kunnen niet via een codicil worden nagelaten, maar alleen via een legaat in een testament.
  • Tenzij je een kopie van het codicil bij een notaris onderbrengt, kan het zijn dat je nabestaanden het codicil nooit te zien krijgen. Het kan kwijtraken of zelfs achtergehouden worden door degene die het vindt of in handen heeft.
  • Je kan je zaken veel minder uitgebreid regelen via een codicil.

Een codicil kan ook naast een testament bestaan. Wil je jouw wensen omtrent je begrafenis of crematie vastleggen en bijvoorbeeld ook specifieke personen benoemen tot erfgenamen? Dan kun je een testament op laten stellen en ook een codicil in bewaring geven bij de notaris. Mocht je twijfelen tussen een testament en een codicil, vraag de notaris dan om advies.

Heeft deze informatie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig?

Kun je het antwoord niet vinden?
Neem contact met ons op
© 2007 - 2024 Copyright - SmartLegal - NotarisVandaag | notaris Richard van Leeuwen | Notariskantoor Utrecht | LA | RTL Legal B.V. | Cookies instellen