Huis en Hypotheek

Er wordt steeds te veel betaalt voor vervroegd aflossen hypotheek

Verschillende hypotheekaanbieders brengen nog altijd te veel geld in rekening bij consumenten die vervroegd willen aflossen.

Volgens onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat meerdere huizenbezitters gedupeerd zijn door de opgelegde boeterente. De AFM overweegt een aantal aanbieders aan te pakken. De toezichthouder kwam vorig jaar met richtlijnen over hoeveel boeterente hypotheekverstrekkers mogen rekenen. Consumenten die na 14 juli 2016 te veel boeterente betaalden, moesten bovendien worden gecompenseerd.

Van de vijftien onderzochte aanbieders zijn er negen die in minstens één dossier een te hoge vergoeding in rekening hebben gebracht, concludeerde de AFM.

Herstellen

De toezichthouder dringt er bij de aanbieders op aan dat zij hun fouten snel herstellen en aantonen dat zij hun berekeningswijze hebben aangepast. Ook moeten zij laten zien dat de informatie op de zogeheten aflosnota wordt verbeterd. De banken zijn bereid om met de AFM te bekijken op welke manier die informatieverstrekking nog beter kan worden, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Hardleers

Vereniging Eigen Huis (VEH) noemt de banken in een reactie ”onzorgvuldig en hardleers”. ”Het klantbelang staat nog steeds niet voorop bij de banken, hiermee wordt het vertrouwen in de financiële sector weer geschaad”, meent Nico Stolwijk van de belangenvereniging. De belangenvereniging voor woningbezitters zegt het verder te betreuren dat uit het AFM-rapport niet blijkt welke banken de fout ingaan en roept de banken op tot transparantie.

Bron: NU.nl