Als je na maanden/ jaren netjes betaald te hebben opeens je hypotheek niet meer kan betalen om de een of andere reden, kun je het beste meteen actie ondernemen. Stel hulp zoeken niet uit als je dreigt in de problemen te komen. Neem tijdig contact op met de hypotheekverstrekker, bank of hypotheekadviseur. Dan kunnen jullie samen tot de beste oplossing komen. Misschien kun je je hypotheek wel oversluiten naar eentje met minder hoge maandlasten! Zorg daarnaast dat je een goed overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, als je dat niet al hebt. Vergelijk je uitgavepatroon anders gewoon met anderen om een beter beeld te krijgen van wat mogelijk is.
Ben je werkeloos of arbeidsongeschikt geraakt? Dit kan grote gevolgen hebben voor je financiële situatie! Het is belangrijk om van te voren hierover na te denken, door bijvoorbeeld spaargeld opzij te leggen of je te verzekeren tegen inkomensdaling. Een woonlastenverzekering kan ook uitkomst bieden. Als je een hypotheek afsluit met NHG ben je ook meer zeker van behoud van je huis, zij helpen je namelijk met het aflossen van de restschuld na verkoop van het huis als je het zelf niet (meer) kan.

In een uiterst geval zal je je woning moeten verkopen of veilen om de hypotheek te kunnen afbetalen. Maar als je tijdig hulp inschakelt wordt er door iedereen die betrokken is alles aan gedaan om dit te voorkomen.