Notaris aansprakelijk voor katvangerpraktijken

Het is voor notarissen heel belangrijk dat ze goed controleren of de zaken die ze voor zich krijgen kloppen. Het kan namelijk nog regelmatig voorkomen dat er (poging tot) fraude wordt gepleegd. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een katvanger of stroman bij een vennootschap dat op het punt staat failliet te gaan. Om de schuldeisers te ontlopen zoekt het bedrijf dan iemand die de aandelen ‘overkoopt’ en daardoor op papier bestuurder wordt. Meestal plukken ze hiervoor iemand van de straat die geen vermogen of financieel verhaal heeft.

De overdracht van aandelen wordt gedaan bij een notaris, en als hij of zij niet doorvraagt dan kan deze valse overdracht gepleegd worden. De voormalige eigenaren/ bestuurders van de vennootschap lopen dan weg met hun bedrijfsmiddelen en laten de overgebleven schulden over aan de katvanger, die niks kan betalen. In dat geval komen de schuldeisers aankloppen bij de notaris, die goed verzekerd moet zijn, omdat de notaris aansprakelijk is. Dat heeft de rechtbank Gelderland namelijk bepaald in 2016: als de notaris te laks is geweest kan hij aansprakelijk worden gesteld voor deze fraude. Hij moest er namelijk op toezien dat de overdracht op een juridisch juiste manier gebeurd.

In het geval van grote aandelenoverdrachten moet de notaris dus extra opletten en veel doorvragen. Op die manier kan hij dit soort fraude voorkomen.