Opvragen testament nu ook mogelijk bij leven

In het Centraal Testamentenregister (CTR) van de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie (KNB) kan nu ook worden gezocht of iemand die nog leeft een testament heeft gemaakt. Voorheen was dit alleen mogelijk als iemand was overleden. Consumenten kunnen dit door de notaris laten doen of zich rechtstreeks bij het CTR melden.

Het komt steeds vaker voor dat iemand niet meer weet of hij of zij ooit voor een testament bij de notaris is geweest. De wens was daarom om ook die mensen te kunnen helpen. Met de komst van een nieuwe applicatie is dat nu mogelijk.

Over het CTR (Centraal Testamentenregister)
Het CTR is een database waarin (kandidaat)notarissen testamenten registreren. De KNB beheert het register. Het CTR biedt geen inzage in de inhoud van het testament, maar beantwoordt wel de vraag of een overledene, of levend persoon, een testament heeft en bij welke notaris deze zich bevindt.

Het CTR is de voorziening waarmee uiterste willen die worden verleden voor een notaris kunnen worden beheerd, conform de Wet op centraal testamentenregister. Deze wet schrijft tevens voor dat aan een ieder kosteloos inlichtingen gegeven wordt uit de gegevens van het testamentenregister ten aanzien van personen die zijn overleden.