Trouwen

Je hebt net een aanzoek gekregen, of zelf gedaan. En nu gaan jij en je partner trouwen! Naast het regelen van de ceremonie en het feest komt er ook een wettelijke kant bij het huwelijk kijken. Er zijn namelijk twee manieren waarop je in het huwelijk kan treden met je partner: trouwen in gemeenschap van goederen of trouwen op huwelijkse voorwaarden. Het is belangrijk om hierover na te denken voordat het huwelijk voltrokken wordt, want als je dit niet van te voren vaststelt dan trouwen jullie automatisch volgens de wet in gemeenschap van goederen!

In gemeenschap van goederen
Dit betekent dat vanaf het moment dat jij en je partner het jawoord geven jullie bezittingen en financiën worden samengevoegd tot een enkel vermogen. Jij en je partner zijn beide eigenaar van dit gezamenlijke vermogen. Het kan een goede en makkelijke optie zijn, maar trouwen in gemeenschap van goederen heeft ook nadelen. Op het moment dat de relatie wordt beëindigd en jullie gaan scheiden, heeft ieder recht op precies de helft van het gezamenlijke vermogen. Maar stel dat een van jullie tijdens het huwelijk grote schulden heeft gemaakt, of een van jullie meer vermogen had dan de ander voordat jullie gingen trouwen, of dat een van jullie meer vermogen heeft binnengebracht dan de ander tijdens het huwelijk. Is het vermogen eerlijk verdelen dan nog wel eerlijk? Bij het trouwen in gemeenschap van goederen kan een iemand snel benadeeld worden als de relatie stukloopt. En hoewel je hier niet over wil nadenken als je gaat trouwen, is het toch verstandig hier rekening mee te houden.

Op huwelijkse voorwaarden
Trouwen op huwelijkse voorwaarden geeft jullie iets meer zekerheid over je eigen bezittingen en vermogen als jullie uit elkaar gaan. Dit is een populaire keuze voor ondernemers en vermogenden. Het verzekert je dat jouw vermogen, geërfd geld of jouw bedrijf ook van jou blijft, en niet voor de helft door je partner kan worden ‘meegenomen’ als jullie scheiden.
Maar maak je geen zorgen over de gezamenlijke kosten. Jullie kunnen zelf de huwelijkse voorwaarden opstellen, dus jullie bepalen wat van jullie samen wordt en wat apart blijft. Denk bijvoorbeeld een gezamenlijke bankrekening voor alledaagse uitgaven, een woonhuis of grote aankopen zoals meubilair. Dit kan ook bij huwelijkse voorwaarden gewoon gezamenlijk bezit zijn.

Welk van de twee optie het beste bij jou past, ligt aan jouw situatie. Als je het niet precies weet, kun je het best advies vragen bij de notaris. Die kan je helpen om jouw wensen voor een huwelijk te realiseren in een op maat gemaakt contract.