Woningmarkt Utrecht wordt steeds gekker

Het gaat al een tijdje rond, de woningmarkt van de Randstad neemt buitensporige vormen aan. In Amsterdam kun je eigenlijk alleen nog maar aan een huis komen als je fors boven de vraagprijs biedt, een vraagprijs die vaak al erg hoog is. Sinds vorig jaar zijn de huizen gemiddeld al 8% duurder geworden, en vooruitzichten voorspellen alleen nog maar meer groei in de waarde van woningen.

In Utrecht was dit ook al een tijdje aan de gang, maar het wordt nu steeds gekker volgens RTV Utrecht. Er wordt gesproken over een ‘gekte op de Utrechtse woningmarkt’ door wat er nu gaande is in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn.
Nieuwbouwhuizen in het centrum van deze wijk zouden nu op bod verkocht worden door de projectontwikkelaar A.S.R., in plaats van de meer gebruikelijke vaste vraagprijs en loting. Potentiële kopers kunnen hiervan de dupe worden als er meer vermogende mensen een bod doen.

Het project waar het om gaat bestaat uit appartementen met een waarde van tussen de 230.000 en 240.000 euro. Meestal geldt in het geval van nieuwbouw een vaste prijs, maar nu kiest A.S.R. ervoor om mensen te laten bieden, een werkwijze die bevestigd wordt door Brecheisen makelaars. Hierdoor zou het voor starters moeilijker kunnen worden om een woning te kopen.
Dit is niet de intentie volgens een woordvoerder van de projectontwikkelaar. Doordat mensen maar 1 keer een bod mogen uitbrengen willen ze mensen die eerder uitgeloot zouden worden een betere kans geven, zegt A.S.R. Er worden altijd mensen teleurgesteld, welk systeem ze ook zouden kiezen. Er zijn gewoon te weinig woningen voor de vraag.

Maar dat neemt niet weg dat mensen met meer vermogen een grotere kans maken. Eerder dit jaar kwam deze methode van nieuwbouwwoningen aanbieden al voor in Amsterdam, zo constateerde Vereniging Eigen Huis. De organisatie is niet blij met deze ontwikkeling, omdat starters hierdoor steeds vaker buiten de Nationale Hypotheek Garantie vallen omdat de bank niet mee wil gaan in het opbieden. De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) ziet het probleem niet. Nu kunnen mensen die de woning echt graag willen hebben het huis ook kopen.