Kosten bij verkoop van je huis

De koper betaalt alleen de kosten die hij maakt voor de aankoop van jouw woning. Zijn er kosten voor de verkoop van je woning, dan moet je die natuurlijk zelf betalen. Denk aan de kosten voor het doorhalen van een hypotheek of het aflossen van een krediet.

Kosten koper

Bij de aankoop van een woning in Nederland zijn er verschillende kosten die onder de term “kosten koper” vallen. Dit zijn de kosten die voor rekening van de koper komen. Hieronder valt o.a.:

  1. Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die betaald moet worden bij de overdracht van een woning. De hoogte van de overdrachtsbelasting kan variëren afhankelijk van de situatie.
  2. Notariskosten voor de leveringsakte: Dit zijn de kosten voor het opmaken van de akte van levering door de notaris. Dit is de officiële akte waarin de overdracht van de woning wordt vastgelegd.
  3. Notariskosten voor de hypotheekakte: Als er een hypotheek wordt afgesloten voor de financiering van de woning, dan zijn er ook notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte.
  4. Kadastrale kosten: Dit zijn kosten voor de inschrijving van de woning in het Kadaster, zowel voor de eigendomsoverdracht als voor de hypotheek.

Niet onder kosten koper vallen:

  1. Makelaarskosten: Als je een makelaar inschakelt voor de aankoop/verkoop, dan zijn de kosten voor deze dienstverlening voor jouw rekening, maar ze vallen niet onder de term “kosten koper”.
  2. Kosten voor de bouwkundige keuring: Als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren voor de aankoop, dan zijn deze kosten voor eigen rekening.
  3. Bank- of hypotheekadviseurkosten: Kosten voor advies en bemiddeling bij het afsluiten van een hypotheek vallen ook niet onder kosten koper.
  4. Kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Als je gebruik maakt van NHG, dan zijn de kosten hiervoor niet inbegrepen bij kosten koper.
  5. Kosten doorhalen hypotheek: Het is prettig als je bij de verkoop geen hypotheeklening meer hoeft af te lossen. Het is daarbij wel van belang dat je je hypotheek hebt laten doorhalen bij het Kadaster. Pas dan is jouw huis hypotheekvrij en kan de overdracht doorgaan. Een koper kan namelijk eisen dat het huis hypotheekvrij wordt opgeleverd.
  6. Kosten voor onderzoek in de registers zoals het BRP en VIS: Deze kosten komen voor rekening van degene ten behoeve van wie ze worden gedaan.

Het is altijd goed om bij de aankoop van een woning een duidelijk overzicht te hebben van alle kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Koper kiest meestal notaris

Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen. Zeker als uw situatie wat lastiger is kan dat een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld bij een overlijden, als de woning onderdeel is van een erfenis.

Kosten voor de overdracht

Wil je zelf de notaris kiezen, dan kun je met de koper afspreken dat jij de kosten voor de overdracht betaalt. Let wel: dat is niet die spreekwoordelijke tien procent kosten koper. Het gaat om een klein bedrag, voor de leveringsakte en het registreren van de akte bij het Kadaster.

Heeft deze informatie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig?

Kun je het antwoord niet vinden?
Neem contact met ons op
© 2007 - 2024 Copyright - SmartLegal - NotarisVandaag | notaris Richard van Leeuwen | Notariskantoor Utrecht | LA | RTL Legal B.V. | Cookies instellen