Een woning veilen

Een woning veilen is op verschillende punten anders dan een woning (ver)kopen. Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan het veilen van je woning. Zo heb je als ‘verkoper’ geen prijszekerheid, omdat de prijs bepaald wordt door het bieden. Wel kun je ervan uitgaan dat je het huis snel kwijt bent, op de van te voren vastgestelde dag van de veiling. Er zijn meerdere soorten woningveilingen: de executieveiling, de vrijwillige veiling en de veiling uit beslaglegging.

De executieveiling is een gedwongen verkoop van een huis. Dit gebeurt meestal als iemand de vaste lasten van bijvoorbeeld de hypotheek niet meer kan betalen. De schuldeiser kan dan eisen dat je het huis laat veilen (of hij/ zij doet dat zelf) om een deel van de openstaande schuld te ontvangen. In veel gevallen bedraagt de opbrengst van de veiling niet genoeg om de hele hypotheek af te lossen. Dan moet je als hypotheekhouder alsnog het overgebleven deel terugbetalen.
De vrijwillige veiling doet een huiseigenaar om zijn of haar eigen redenen. Bijvoorbeeld omdat je snel af wil zijn van de woning omdat je naar het buitenland gaat, of al een nieuwe woning hebt gekocht, of omdat je denkt dat het huis via een veiling meer opbrengt dan bij een reguliere verkoop. Bij een vrijwillige veiling bepaal jij als huiseigenaar de voorwaarden voor de veiling, die stel je op bij een notaris.
Een andere vorm van gedwongen verkoop van een woning is via beslaglegging, notariële akte van betalingsverplichting of vonnis van een rechter. Dit lijkt veel op de executieveiling, alleen is deze keer de eisende partij niet de hypotheekverstrekker. De veiling wordt geregeld door de eisende partij.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een woning wil laten/ laat veilen:

  • De plaats en tijd van de veiling zijn vooraf bepaald
  • De voorwaarden voor de verkoop liggen vast
  • De verkoop wordt ondersteund door de EVM-makelaar
  • De prijs wordt bepaald met opbieding, je hebt er zelf geen invloed op
  • Er zijn vooraf regels opgesteld waar iedere bieder zich aan moet houden

Wil je zelf meedoen aan een huizenbieding? Hou dan rekening met de volgende dingen:

Weet waar je op gaat bieden.
Vaak kan je de huizen die op veilingen worden aangeboden niet vooraf bezichtigen. Probeer zo veel mogelijk informatie over de woningen te achterhalen, desnoods via een makelaar. Het is van belang dat je de volgende zaken weet voordat je gaat bieden: De WOZ-waarde van een huis, de grondoppervlakte waar de woning op staat, de omgeving of wijk waar de woning staat, en de waarde/ koopsommen van vergelijkbare huizen in de omgeving. Dergelijke informatie is te vinden op huizen.kadasterdata.nl !

Wees op de hoogte.
Elke veiling heeft veilingvoorwaarden en veilingprocedures. Als je hier niet van op de hoogte bent kun je fouten maken waardoor je de koop van een woning kan mislopen. Zorg dus dat je ze opvraagt bij het veilinghuis of de notaris en je goed inleest in deze voorwaarden en procedures.

Regel de financiering vooraf.
Bij een veiling is het eigenlijk nooit mogelijk om achteraf nog een hypotheek te regelen. Het is van belang dat er, voordat je naar de veiling gaat, een concrete offerte van de hypotheekverstrekker of adviseur ligt. Als je een woning koopt op een veiling, zal je bij de notaris moeten aantonen dat de aankoop ook echt kan doen. Je moet zowel de woning als de veilingskosten betalen!

Ben bewust van je bod.
Als je eenmaal een bod hebt gedaan op een veiling kan je niet meer terug! het is dus cruciaal dat je niet over je maximale bedrag heen gaat, want dat kan akelige gevolgen hebben als je het geld niet kan opbrengen. Een bod is definitief, want er gelden geen ontbindende voorwaarden bij een veiling zoals die er zijn bij een reguliere verkoop. Als achteraf blijkt dat je de betaling niet rond kan krijgen volgt een flinke boete.