Schenken

Je schenkt (voor het overlijden) een bepaald bedrag of een bezitting(en) aan een organisatie of iemand naar keuze. Schenken is tot een bepaald bedrag belastingvrij. Je kan in principe zo veel schenken als je wil, maar als je meer dan het belastingvrije bedrag schenkt, moet de ontvanger hierover belasting betalen. Per jaar en per ontvanger kunnen de bedragen namelijk afwijken. Ouders mogen hun kinderen (tussen de 18 en 40) ook eenmalig een groot bedrag schenken, voor een studie of huis. Als je belastingvrij wil schenken, let dan op de meest recente Tarievenkaart Erf- en Schenkbelasting, makkelijk op internet te vinden.Er zijn verschillende manieren waarop je iemand iets kan schenken.

  • Schenken
  • Schenken op papier

Schenken
In de meeste gevallen spreekt dit voor zich. Je schenkt voor het overlijden een bepaald bedrag of een bezitting(en) aan een organisatie of iemand naar keuze. Schenken is tot een bepaald bedrag belastingvrij. Je kan in principe zo veel schenken als je wil, maar als je meer dan het belastingvrije bedrag schenkt, moet de ontvanger hierover belasting betalen. Per jaar en per ontvanger kunnen de bedragen namelijk afwijken. Ouders mogen hun kinderen (tussen de 18 en 40) ook eenmalig een groot bedrag schenken, voor een studie of huis. Als je belastingvrij wil schenken, let dan op de meest recente Tarievenkaart Erf- en Schenkbelasting, makkelijk op internet te vinden.

Schenken op papier
Bij een schenking op papier maak je als schenker geen geld over, maar laat je in een notariële akte opnemen dat je iemand een bepaald bedrag verschuldigd bent uit vrijgevigheid. Op die manier, als de schenker sterft, is dat bedrag opgenomen in het testament als schuld aan de ontvanger in plaats van erfenis. Deze ‘schuld’ zorgt er ook voor dat je dit bedrag mag aftrekken van je aangifte inkomstenbelasting. Om deze schenking geldig te laten zijn moet hij opgenomen zijn in een notariële akte, en moet er een minimum van 6% (vanaf 2010) rente over het schenkbedrag betaald worden.