Je relatie officieel maken

Je relatie officieel maken kan op verschillende manieren. Je kunt met je partner trouwen, of je kan een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract aangaan. Als jij en je partner allebei jullie relatie officieel willen maken, is dat het moment. Wel is het in veel gevallen een must om voordat jullie samen een huis kopen of huren, een samenlevingscontract of iets dergelijks op te stellen. Dan hebben jullie de (gezamenlijke) financiën op orde, en houden jullie rekening met onverwachte zaken.

Een samenlevingscontract sluit je af bij een notaris. Het stelt wettelijk vast dat jij en je huisgenoot/ partner samenwonen en de woonlasten en andere bijkomstigheden delen. Je kan precies aangegeven in hoeverre je de lasten en inkomsten deelt. De wet geeft geen verplichte onderdelen voor de overeenkomst. In een samenlevingscontract staat wat van jullie samen is, en wat jullie gescheiden houden, bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening, bezittingen of het huis waar jullie (gaan) samenwonen. Ook regel je in de overeenkomst het eventuele partnerpensioen.
Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap regelt de wet automatisch dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn (in gemeenschap van goederen), tenzij je zelf huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden opstelt. Deze voorwaarden kunnen opgesteld worden voor of tijdens je huwelijk of partnerschap. De notaris maakt dan een akte van verdeling voor jullie.

Het is belangrijk om een van de bovenstaande overeenkomsten af te sluiten, omdat deze overeenkomsten er wettelijk voor zorgen dat partners niet alles verliezen als er iets misgaat, bij het overlijden van een partner, als jullie uit elkaar gaan, of bij het verlies van inkomsten bijvoorbeeld.