Als dit gebeurd, dan benoemt de kantonrechter een bewindvoerder, curator en/of mentor voor jou. Je hebt dan zelf geen invloed meer over de keuze. Als je een partner hebt, is het niet altijd zo dat hij of zij wordt benoemd.
Een bewindvoerder regelt jouw financiën als je door lichamelijke of geestelijke toestand dit zelf niet meer kan. Bij een ‘bewind’ wordt jouw vermogen wel beschermd. De bewindvoerder maakt zoveel mogelijk beslissingen samen met jou, en hij of zij heeft voor het verkopen of schenken van goederen jouw toestemming nodig. Ook bij uitgaven groter van €1.500,- is de machtiging van de kantonrechter nodig. De bewindvoerder moet jaarlijks de financiële stukken aan de rechter laten zien.
Als je onder curatele bent gesteld dan ben je handelingsonbekwaam, en ben je niet in staat je eigen financiële en andere persoonlijke belangen te behartigen. Dan benoemt de rechter een curator, dit is een zwaarder middel dan een bewind. Je kan zonder toestemming van de curator geen rechtshandelingen kan doen. Hierbij wordt jouw persoon en jouw vermogen beschermd.
Een mentor wordt aangesteld als je jouw persoonlijke belangen niet meer kan behartigen om enige redenen. Deze wordt benoemd bij bijvoorbeeld dementerenden, verstandelijk gehandicapten en psychiatrische of comateuze patiënten. Beslissingen worden nog zo veel mogelijk samen met jou genomen. Denk daarbij aan een medische behandeling of wel of niet zelfstandig blijven wonen.