Een executeur is iemand die de nalatenschap voor je regelt als je bent overleden. Dit kan een kind, familielid of notaris zijn. Degene die je als executeur aanstelt hoeft deze taak niet te aanvaarden, als hij of zij dat niet wil. De executeur gaat echter niet over de verdeling van de nalatenschap, deze taak is voor de erfgenamen, tenzij anders staat vermeld in het testament. Hij of zij moet, om zijn of haar taak officieel te maken, een verklaring van executie halen bij de notaris. Hiermee kan je als executeur jezelf legitimeren bij banken en andere instellingen, zoals verzekeringsmaatschappijen. Je kan je executeur verschillende maten van verantwoordelijkheid/ verschillende taken geven:

  • Begrafenisexecuteur
  • Beheersexecuteur
  • Executeur-afwikkelingsbewindvoerder

Begrafenisexecuteur
Als begrafenisexecuteur regel je alleen de begrafenis of crematie van de overledene.

Beheersexecuteur
Als beheersexecuteur maak je, naast het regelen van de begrafenis of crematie, een boedelbeschrijving van de bezittingen van de overledene. Dit is een overzicht van alle bezittingen en schulden die (kunnen) worden nagelaten. Ook betaal je de openstaande schulden en rekeningen (met het geld van de overledene) en zorgt dat legaten worden uitbetaald of afgegeven. Het kan ook zijn dat je bepaalde opdrachten moet uitvoeren die in het testament staan, zoals een goed tehuis voor de huisdieren vinden, of persoonlijke papieren te vernietigen. Als alles is afgewikkeld leg je verantwoording af aan de erfgenamen.

Executeur-afwikkelingsbewindvoerder
Als je bent benoemd tot executeur-afwikkelingsbewindvoerder heb je alle taken van een beheersexecuteur, maar heb je daarnaast extra bevoegdheden. Wat deze bevoegdheden zijn is afhankelijk van wat er in het testament staat. Je beheert de nalatenschap, voert speciale opdrachten uit die in het testament staan, betaalt schulden, en mag daarbij bezittingen of het huis van de overledene verkopen.