Bouwkundig voorbehoud voortaan standaard in koopcontract woning

Het bouwkundig voorbehoud komt standaard in een koopcontract van een woning. Huizenkopers hoeven daardoor binnenkort niet meer met verkoper en makelaar te onderhandelen over de tekst van een bouwkundig voorbehoud.

Standaard per 1 februari

Met dit bouwkundig voorbehoud kan de koop van een woning worden ontbonden als na onderzoek blijkt dat er ernstige gebreken zijn of als noodzakelijke herstelkosten boven een afgesproken maximum komen. Het voorbehoud kan wel worden geschrapt, maar alleen als de verkoper er niet mee instemt, of als de koper een keuring niet nodig acht. Het voorbehoud moet vanaf 1 februari 2018 in iedere standaard koopovereenkomst staan. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben hierover overeenstemming bereikt met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro.

Gebreken
Tot nu toe moest een koper altijd aan de verkoper of verkoopmakelaar vragen een bouwkundig voorbehoud toe te voegen aan het koopcontract. Daarmee kan de koop van een woning worden ontbonden als na onderzoek blijkt dat er ernstige gebreken zijn gevonden in de woning of als de herstelkosten daarvoor boven een afgesproken maximum komen.

Doorgestreept
Vanaf februari staat het bouwkundig voorbehoud dus standaard in de koopovereenkomst vermeld. Deze kan om twee redenen worden doorgestreept: de verkoper stemt er niet mee in of de koper vindt een bouwkundige keuring niet nodig. Ook het voorbehoud van financiering staat voortaan standaard vermeld. Het risico dat de koper onder druk van de verkoper of de verkoopmakelaar instemt geen financieringsvoorbehoud op te laten nemen, wordt daarmee kleiner. Ook moet de reden voor het doorstrepen in het koopcontract worden vermeld. Doordat de voorbehouden – dan weliswaar doorgestreept – in het koopcontract staan, wordt de koper volgens de VEH er in ieder geval van bewust dat de koop mogelijke risico’s met zich meebrengt.