Ik ga op reis! En ik neem mee… een testament?

Het is zomer, en voor velen vakantietijd. Lekker naar het strand, een pretpark of op reis in het buitenland. Steeds meer mensen lijken voor het laatste te kiezen: backpacken in verre oosten, een rondreis door Australië of een roadtrip ‘coast to coast’ in de VS. Maar voor zo’n reis moet veel geregeld worden. Naast de vlucht, het verblijf, de eventuele inentingen en het inpakken is het ook verstandig om te denken aan hoe je jouw verplichtingen thuis regelt.

Als je meerdere weken of maanden naar het buitenland gaat, moet je je ook bedenken hoe de zaken thuis geregeld moeten worden als jij er niet bent. En je wil er natuurlijk niet aan denken, maar stel er gebeurt iets met je terwijl je op reis bent… Het kan zeker geen kwaad om voor je op reis gaat een (levens)testament op te stellen.

Een testament stel je op voor de afwikkeling van jouw persoonlijke en financiële zaken als je komt te overlijden. Maar een levenstestament is iets anders. Deze gaat in feite in werking tijdens je leven, onder bepaalde omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen per persoon verschillen en worden gespecificeerd in het levenstestament. Denk bijvoorbeeld aan wilsonbekwaamheid, ziekte of in dit geval verblijf in het buitenland.
In een levenstestament stel je een vertrouwenspersoon aan die bepaalde financiële of persoonlijke zaken voor je regelt als jij dat niet kunt. Bijvoorbeeld je rekeningen betalen of zorgen voor je huisdieren. Welke taken hij of zij moet vervullen kun je helemaal zelf bepalen.

Je kan een levenstestament zo maken dat jouw vertrouwenspersoon geen misbruik kan maken van jouw vertrouwen. En als je weer terug bent van je reis dat zijn of haar taken dan vervallen. Het levenstestament gaat in werking wanneer jij het wil, en stopt ook wanneer jij wil.
Met een levenstestament kun je er dus gerust op zijn dat jouw thuiszaken geregeld worden, en kun je lekker genieten op reis!