Huizenprijs blijft stijgen

Volgens economen van ING en Rabobank zwakt de huisprijsstijging volgend jaar waarschijnlijk af. Toch zullen huizen komende jaren over de gehele linie wel duurder blijven worden.

”Bij economische groei en een groeiende bevolking hoort eigenlijk een stijging van de huizenprijzen”, verklaart ING-econoom Marten van Garderen. Maar het inhaaleffect van de crisis op de woningmarkt van een paar jaar terug is nu wel zo’n beetje uitgewerkt, denkt hij. ING voorziet voor dit jaar een plus van 8,5 procent, maar voor 2019 houdt de bank het op 4,4 procent.

Dat de gemiddelde prijs van een koopwoning binnenkort door de drie ton zal gaan daar is Rabo-Econoom Nic Vrieselaar van overtuigd. Daarbij speelt mee dat de aanwas van nieuwbouwwoningen, om voor een ruimer woningaanbod te zorgen, wat achterblijft.

Prijzen hoger dan ooit

De huizenprijzen liggen al sinds mei dit jaar hoger dan ooit in Nederland. In augustus waren huizen gemiddeld ruim 9 procent duurder dan een jaar geleden. Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen al met zo’n 33 procent toegenomen.

Het beperkte aantal huizen dat te koop staat en de torenhoge prijzen maken het moeilijk voor met name jongeren om een nieuwe woning te bemachtigen. Veel jongeren haken daardoor af.