Overbieden op een woning? Ken de risico’s!

Meer dan een kwart van de huizen gaat voor de vraagprijs of hoger van de hand. Een slechte ontwikkeling volgens de Vereniging Eigen Huis en hypotheekadviseurs.

Het overbieden van de vraagprijs gebeurt niet alleen in de grote steden. Ook in omliggende, kleinere, gemeenten is er sprake van een ‘waterbed-effect’ en bieden huizenkopers op of over de vraagprijs. ‘Het is een hele slechte ontwikkeling’, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. ‘Als kopers een paar keer naast een woning grijpen zijn ze eerder geneigd om te overbieden, maar het inzetten van al je spaargeld brengt serieuze financiële risicio’s met zich mee.’ Het aandeel van de huisprijs wat men moet overbieden komt namelijk uit eigen zak, dat kan door nieuwe regelgeving niet meer van de bank geleend worden.

Lage rente
Eén van de redenen van het overbieden is de lage maandrente. Het overbieden van 50.000 euro op de vraagprijs heeft, door de lage rente, een verhoging van slechts 50 euro op de maandlasten tot gevolg. ‘Wij vertellen onze klanten dat dit absolute risico’s met zich meebrengt’, zegt Mark de Rijke, directeur van hypotheekadviseur De Hypotheekshop. Huizenbezitters kunnen die lage rente bij het afsluiten ook niet meenemen naar een volgend huis. Volgens de hypotheekadviseur is overbieden nooit een goed idee. ‘Zelfs niet als je denkt het je hele leven in het huis te blijven wonen, de praktijk leert dat dit zelden gebeurt.’

Beide heren zien eigenlijk maar één oplossing voor dit probleem. Zowel André de la Porte als De Rijke pleiten er voor meer huizen te bouwen om de druk van de huizenmarkt af te halen.